Dekenaat Bree

Het dekenaat Maaseik en Dekenaat Bree worden samengevoegd op 6 juni 2019

Het bisdom Hasselt evolueert vanaf dat moment van vijftien naar zeven dekenaten. Een van de gevolgen is dat het Dekenaat Maaseik en het Dekenaat Bree samen zullen komen.

De 58 geplande pastorale eenheden in het bisdom Hasselt zullen worden ondergebracht in 7 dekenaten in plaats van de huidige 15. Dat heeft de bisschop met de bisschopsraad in overleg met de dekens beslist. Tegen eind 2020 zou deze evolutie overal een feit moeten zijn.

Bij het samenstellen van de nieuwe dekenaten werd rekening gehouden met drie criteria: zoveel mogelijk de huidige dekenaten in hun geheel overhevelen naar een nieuw dekenaat, de gemeentegrenzen in de mate van het mogelijke te respecteren en een voldoende aantal pastores samenbrengen.

De dekenaten van Bree en Maaseik zullen samen verder gaan. Opglabbeek, als deelgemeente van de fusiegemeente Oudsbergen zal voortaan deel uitmaken van dit nieuwe dekenaat.

Hamont, Lommel en Peer gaan voortaan verder zonder Houthalen-Helchteren

en Genk en Maasmechelen gaan samen verder, voortaan zonder Opglabbeek.

De 7 dekenaten geven bovendien een nieuwe oriëntatie aan de contacten en samenwerkingsverbanden met de diocesane diensten.

Foto: Bisdom Hasselt