Vormsel

Eén van de drie initiatiesacramenten 

H. VORMSEL


De vormselviering gaat door
 
op zondag 20 september 2020

 in de St.- Michielskerk in Bree centrumReeds verschillende jaren geleden bleek dat vormselcatechese in het slob zat.  De catechisten voelden zich eenzaam en verlaten op hun parochiale eilandjes.  Zij wilden wel blijven werken, maar het leek eerder vechten tegen de bierkaai.

Daarom staken zij de koppen bij elkaar en na enkele vergaderingen kwam men tot een gezamenlijke oplossing.  Federatief samenwerken leek het spreekwoordelijke ei van Columbus.  Men zou de krachten bundelen en aan al de vormelingen samen een programma aanbieden.

Vanaf toen gingen we van start in de oude dekenij.  Alle catecheseactiviteiten vinden plaats op zondagvoormiddag beginnend met een ontbijt en als  afsluiter de eucharistieviering om 11.00 u in de kerk van het centrum. 

Wat eerst als grap beschouwd werd, bleek al vlug een schot in de roos.  Het aantal kandidaat-vormelingen groeide, de catechisten kregen er weer zin in en het programma werd jong en fris.   Jongeren en ouders werden stilaan enthousiast na een periode van scepticisme.

Kortom : jongeren worden in het jaar dat ze 12 worden, opgeroepen om zich in te schrijven voor een catecheseproject van oktober tot april.  Het vormsel krijgt een vaste plaats op de derde zondag na Pasen.  De datum varieert dus naargelang de plaats van Pasen op de kalender.